Multieksponering og HDR

FotoMarathons konkurrenceregler bliver opdateret efterhånden som kamera producenterne udvikler nye teknikker. Når vi skal forholde os til nye teknikker og hvad der er tilladt, følger vi 3 simple regler.

  1. Når billedet tages skal der skabes eet billede.
  2. Alt der kan gøres før billedet bliver taget er 100% ok og kan tillades.
  3. Alt der laves efter billedet er taget, er aldrig ok og kan ikke tillades.

Multieksponering

Multieksponering må ikke anvendes i FotoMarathon
Ved Multieksponering, bliver flere billeder sat sammen til et billede. Det minder om den klassiske dobbelteksponering, men der er forskel. Multieksponering kan foretages på 2 måder.

  1. Billederne sættes sammen af kammeraet til et billede i det øjeblik de allesammen tages. Det minder om dobbelteksponering. MEN…
  2. Billederne kan også sættes sammen af fotografen efter billederne er taget. Der er nu tale om efterbehandling og det er ikke tilladt i FotoMarathon.

Det er altså muligt at det ene billede man anvender er taget for længe siden og det vil ikke kunne ses i det multieksponerede billedes exif data. Det er med andre ord svært (faktisk umuligt) at gennemskue om det er den ene eller den anden teknik der er benyttet. Derfor kan Multieksponering ikke tillades i FotoMarathon.

Det første billede i Multieksponeringen
Det første billede i Multieksponeringen. Fotograf: Ernest Schuster
Det andet billede i Multieksponeringen
Det andet billede i Multieksponeringen. Fotograf: Ernest Schuster
Det Multeksponerede billede, hvor de to billeder er sat sammen
Det Multeksponerede billede, hvor de to billeder er sat sammen.
Fotograf: Ernest Schuster

HDR-Fotografering (High Dynamic Range-Fotografering)

HDR må anvendes i FotoMarathon
HDR er nu en funktion i visse kameramodeller og smartphones. Med denne funktion tages der flere billeder hurtigt efter hinanden, og kameraet kombinerer derefter disse til ét billede med en bred vifte af toner lige fra skygger til højlys. Hvor mange billeder der tages, afhænger af den aktuelle kameramodel. Visse kameraer har forskellige indstillingsniveauer, så billedet kan blive, som du vil have det. (Kilde: www.nikoneurope-dk.custhelp.com.
Når HDR foregår i kameraet i det øjeblik du trykker på knappen, så er det OK at benytte til FotoMarathon. Læs mere om HDR-Fotografering. Download de gældende konkurrenceregler i pdf HER

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *