3. præmie i Mobil 12 timers FotoMarathon 2013. Emne nr. 3: Det er dansk. Fotograf: Laura Højfeldt

Gode Råd til Gode Mobilfotos

Vi har fået lavet nogle gode råd til hvordan du kan tage gode billeder med din mobiltlefon. Læs dem og øv dig, så du kan tage super gode billeder til FotoMarathon.

Undgå at bruge din zoom

1. præmie i Mobil 12 timers FotoMarathon 2013. Emne nr. 3: Det er dansk. Fotograf: Brian Brinch
1. præmie i Mobil 12 timers FotoMarathon 2013. Emne nr. 3: Det er dansk. Fotograf: Brian Brinch

Næsten alle mobilkameraer har ikke en optisk zoom, som rigtige kameraer har. Hvis du bruger din digital zoom, giver det dårlige billeder i dårlig opløsning og ser lettere tåget ud. Bevæg dig. Gå tæt på.

Kom tæt på motivet

Lidt som zoom rådet, men her er det, at du har fokus på det, du virkelig vil fotografere: Dit motiv. Gå tæt på dit motiv, så undgår du også en masse forvirrende deltaljer. Med tæt drejer det sig også om at være i højde med motivet. Ned på knæ.

Tag kun vandrette billeder

Skal du deltage i FotoMarathon Smartphone er det særligt vigtigt, men det gælder også normalt. Ved vandrette billeder passer dine billeder til dit tv, laptop, en projektor og dens lærred. Så når du viser en serie f.eks. dine 6 fotos fra FotoMarathon, så ser det ud som en rigtig serie, som ikke hopper og danser når du ser på dem.

Prøv at undgå blitz

Den korte udgave er, at det aldrig bliver godt med direkte blitzlys. Noget bliver overbelyst, der bliver sorte skygger og alle ser gamle ud. Du kan gøre lyset lidt blødere ved at klæbe et hvidt stykke papir hen over blitzen. Men det bliver aldrig helt godt.

Hold din mobil helt stille

3. præmie i Mobil 12 timers FotoMarathon 2013. Emne nr. 3: Det er dansk. Fotograf: Laura Højfeldt
3. præmie i Mobil 12 timers FotoMarathon 2013. Emne nr. 3: Det er dansk. Fotograf: Laura Højfeldt

Det er altid et godt råd, at holde rigtigt på din mobil. Stå stille og hold den stille. Sæt evt dine albuer på en bil, eller en mur. Du kan også bruge dit selfiestativ til at støtte med på en bil og tage et almindeligt billede.

Tag kun billeder, når der er godt lys

Billeder der tages, når der ikke er godt med lys, bliver rystede og kedelige.

Sørg for at din linse er ren

Mobiltelefoner ligger i tasker, i lommer. Alle mulige steder. Du ville aldrig behandle et kamera på den måde. Prøv at undgå at fotolinsen får ridser og rens linsen før du skal fotografere.

Styr selv fokus

På smartphones ser du motiv på din skærm. Typisk vil det, der sættes i fokus kunne ses som en lille firkant. På flere kameraer kan du sætte din finger her og flytte fokus derhen, hvor DU synes, der skal være skarpt.

Brug HDR

Nogle telefoner har en såkaldt HDR-funktion, så slå den til. Den tager tre fotos samtidig og ”smelter” dem sammen. Så bliver der god gengivelse af både de lyse og de mørke områder i billedet. Prøv det først ved at tage det samme motiv med og uden.

De gode råd er lavet i samarbejde mellem FotoMarathon Danmark og Teleindustrien